Tandplak

Wat is tandplak?

tandplakIn de mondholte bevinden zich veel bacteriën. Deze bacteriën hechten zich aan het tandoppervlak. Ze vormen een wit, kleverig laagje op de tanden en kiezen. Dit laagje wordt tandplak of ook wel tandplaque genoemd.

De bacteriën in deze tandplak zijn de veroorzakers van de meest voorkomende mondproblemen zoals:

Ogenschijnlijk schoon

Tandplak is moeilijk te zien, omdat het dezelfde wittige kleur heeft als de tanden. Tandplaque is met de tong te voelen als een ruw oppervlak langs de rand van het tandvlees. Als er teveel plaque zit kan het met een nagel van het tandoppervlak afgeschraapt worden.

Tandplaque kan zichtbaar gemaakt worden door middel van een speciale kleurvloeistof of tabletten (plaqueverklikker). Deze middelen kunnen helpen te ontdekken aan welke plaatsen meer aandacht besteed moet worden.

Als tandplak langere tijd aanwezig blijft op het tandoppervlak kan het verkalken en hard worden. Op dat moment is er sprake van tandsteen. Tandsteen kan niet meer verwijderd worden door goed te poetsen. Als er eenmaal tandsteen gevormd is, dient dit professioneel weggehaald te worden door een mondhygiëniste, preventie-assistent of tandarts.

Tandplak verwijderen moet iedere dag gebeuren.

Vraag uw Mondhygiënist om persoonlijk advies!